Документален филм за братя Прошек на режисьора Анастас Джидров (2010г.)

“Братята, влюбени в България” е  45 минутен документален филм посветен на  забележителния живо и дело  на братята Георги /Иржи/  и  Богдан /Теодор/  Прошек – едни от строителите на съвременна България.

DVD

Филмът възражда и осветлява неизвестни и малкоизвестни факти от делото на двамата братя чехи и на цялата им фамилия, приела България като своя втора родина. Те вземат участие в създаването на териториално-градоустройствения план на столицата, построяват паметника на Апостола на свободата Васил Левски, първата  печатница,  първата фабрика за тухли, Орлов и Лъвов мост, първата

софийска жп гара / на мястото на сегашната Централна /, както и на първата бирена фабрика 1884г.  в България. Развиват активна революционна дейност и подпомагат  в решителната битка на Опълченците при Шипка.

Режисьор на филма е Анастас Джидров, сценарист  Елена Димитрова – журналист и Мариета  Ангелова.  Филмът е създаден на базата на материали от частни архиви, от Българската национална филмотека и от  фотоархива на Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”.

Филмът “Братята, влюбени в България” 2010г. е отличен с първа награда на Международния филмов фестивал и конференция «Културно наследство и нови технологии».

от Министъра на културата     Вежди Рашидов

ФИЛМЪТ  Е СЪЗДАНЕН  С ПОДКРЕПАТА НА  ПРОГРАМА „ КУЛТУРА ” НА СТОЛИЧНА  ОБЩИНА – 2010 г.

 

 

Written by

Прошек