София свързана завинаги с името на братя Прошек

Едва ли има човек,  който е  живял  или бил  гост на  град София  и да не е  виждал  и изпитвал уважение  към  символие  на столицата,  изградени от  братята  Георги  и  Богдан  Прошек!

Лъвов мост

Лъвов мост е важно и натоварено кръстовище и мост в централните части на София. Преди построяването му през 1889 г. на това място се е намирал Шареният мост. Мостът преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града. Мостът е една от забележителностите на столицата, както и символ на столичния район Сердика. В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад  Лъвов мост.

 

Стария Лъвов мост

В турско реката тук се е наричала Канлъ дере т.е. Кървава река, легендата свързва името с нахвърляните в тази част на реката тела на избитите българи защитавали Средец .Историята на „Шарен мост“ е съграден  от богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Наричан е така, защото е бил боядисан на жълти и  червени ивици.

До Освобождението, на мястото,на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците.В Османската империя е съществувало правило-ако престъпникът не е от града,да бъде обесен пред тази врата, през която е влязъл в него.Така например Левски е обесен до Източната порта.Местните обаче са екзекутирани по площадите. До Лъвов мост са обесени участниците в Априлското възстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Тук е екзекутиран и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стоицев, псалт в църквата „Св.Крал“ (сегашна „Света Неделя„).

Съвременна снимка на Лъвов мостВеднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на товамясто да се изгради паметник на обесените книжари и революционери. Идеята бързо е споделена от интелектуалци и политици и се стига до изработването на един много мащабен проект за мемориал. Изпълнението му започва през 1889-1891 г. от фирмата „Братя Прошек“ по проект архитект Колар и на братовчед им арх.Вацлав Прошек и струва по това време 260 000 златни лева.  Построен е мост, на който лъвовете символизират четиримата обесени от турците българи. Мостът е дълъг 26 м и е широк 18,1 м. Украсен е с четири бронзови фигури на лъвове, откъдето идва и името му. Те са изработени от виенската фирма „Ваагнер&Биро“.
От 2012 година площад  „Лъвов Мост“ се обслужва от Софийското метро.

Орлов мост

Орлов мост е важно, натоварено кръстовище и мост в центъра на град София. Мостът е построен над Перловска река. Името му идва от бронзовите статуи на четерте орли, които са негови символични покровители и защитници. Намира се непосредствно до Националния стадион Васил Левскии и Борисовата градина. След влизането в София от източна посока по Цариградско шосе, мостът е първото кръстовище, чрез което се навлиза в същинския център на града.

Орлов  мост

Друго емблематичнично дело на братя Георги / Иржи / и Богдан / Теодор / Прошек е изграждането на Орлов мост. Мостът е построен през 1891 година, две години след Лъвов.  По това време главен архитект на София е Адолф  Колар. Той, заедно с арх.Вацлав Прошек – братовчед на братя Прошек , проектират и изграждат двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир, надигали глас против робството.

.

Орлов  мост днес

Металните части са разработени, изляти и доставени от виенската фирма „Рудолф Филип Ваагнер & Биро“ (1891). Изящните изделия на тази фирма украсяват и други софийски архитектурни паметници – Паметника на Васил Левски и оградата на Градската градина, Лъвов мост и Княжеския Дворец (днес Национална художествена галерия).

.

На обратната страна на банкнотата от 20 лева, 1999г., са изобразени сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост – паметници на архитектурата.

Паметник на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски  се намира в центъра на град София, България. Разположен е в средата на оживено кръстовище, регулирано с кръгово движение, при пресичането на булевардите „Васил Левски“ и „Янко Сакъзов“ и улица „Московска“. Надморска височина 548,747 м.

Той е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Паметникът е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер Васил Левски на 18 февруари 1873 г. Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той е официално открит едва на  22 октомври 1895 г.

По идея на братята чехи Прошек е издигнат и паметника на Апостола на Свободата Васил Левски, с когото са развивали активна революционна дейност  за освобождението на България.

.

Паметникът представлява колона с височина 13 м, изработена от сив гранит по проект на чешкия архитект Антонин Колар. Основната част от колоната е работа на италианеца Абрамо Перукели, а бронзовият барелефен портрет е от виенската фирма Waagner & Biro.

.

.

.

Бирената фабрика

Сред символите на стара София са пивоварната на братя Прошек и намиращата се в непосредствена близост до Орлов мост и бирария им „ Дълбок зимник”. Софиянци дължат на чешките братя прочутото „Прошеково пиво”, двата емблематични моста на столицата – Лъвов и Орлов, както и градоустройствения план на София от края на 19-ти век.

Пивоварната на братя Прошек около 1884 г.

Иржи Прошек (1847-1905), инженер и предприемач, пристигал в България още преди Освобождението. Той заку­пили мяс­то из­вън гра­д София, бли­зо до ста­ри­те тур­с­ки гро­би­ща, и през 1881 г. започнал строежа на прочутата си пивоварна на улица „Сан Стефано” 22. Междувременно основали и семейната фирма „Братя Георги и Богдан Прошек” – български превод на чешките имена Иржи и Теодор, с предмет на дейност производство и продан на бира и лед, печатарство и строителни предприятия.

Строителството на фабриката продължава до 1884 г. Наети са майстори-тухлари, както и изкопчии за зимника, където ще отлежава бирата. Когато фабриката е готова, в непосредствена близост до нея – на ъгъла на „Царя” и „Сан Стефано” братята изграждат собствена бирария с 50 маси и 400 стола – първообраз на известния „Дълбок зимник”.

Още с откриването си фабриката става придворен доставчик на пиво. Тя е и първата електрифицирана сграда в София със собствен генератор. В периода 1927 – 1947 г. фабриката на Прошек е сред пивоварните с най-голямо производство, но през 1947 г. е национализирана и  преименувана на пивоварна „Витоша”, впоследствие част от комбинат „Софийско пиво”.  През 1996 г. „Софийско пиво” се преименува на „Пивоварна Ариана“. През 1997 г. контролният пакет от акциите на „Пивоварна Ариана” са придобити от „ Хайнекен “ и “ Кока-Кола Хеленик  Ботълинг Кампъни „.

Сан  Стефано Плаза 2014 г.

Трябва да споменем още две забележителни личности от фамилията Прошек – Вацлав и Йозеф. И двамата пристигат в България по покана на братовчедите си Георги и Богдан. Йозеф Прошек участва в изготвянето на градоустройствения план на София, известен с името „Прошеков план”, а след приемането му от княза – се назовава „Батенбергов план”. По проект на арх.Вацлав Прошек  са двата софийски моста – Лъвов  1889г. (дотогава известен като „Шарения мост”) и Орлов, построен през 1891 г.

Днес на мястото на Прошековата фабрика се извършва луксозно строителство в сърцето на град София на многофункционален комплекс „ Сан Стефано Плаза” – с четири етажа подземни гаражи на внушителната дълбочина от 18.50 метра и ширина 6,5 декара. По този показател това е рекорд при строителството в България и логично е един от най-скъпите изкопи.   Най-дълбокият и най-безопасен строителен изкоп е изпълнен с революционна укрепваща технология от „Бауер България“ ЕООД, която е нова за страната. Технологията позволява да се инжектират анкери при допустимо натоварване до 200 тона на анкер.

Многофункционална сграда ”Сан Стефано Плаза” е укрепена по нова система, която позволява безопасното изпълнение на изкоп с дълбочина от 18.50 метра и ширина 6,5 декара – най-дълбокия изкоп правен до момента в България.

Най-атрактивното пространства в сградата ще бъде атриума в мола с височина 20 метра, богато остъклен, с много зеленина, водна площ,  заведения и магазини. Предвидени са елегантни офиси и луксозни апартаменти, чието проектиране  е истинско предизвикателство за  арх. Филип Захариев, арх. Стефан Добрев и арх. Илиян Николов.

В североизточната част на емблематичния комплекс ще бъде възпроизведена фасадата на някогашната  Прошекова фабрика, която ще напомня за славата на братята чехи пивовари Георги и Богдан Прошек!

Written by

Прошек