Проф. Любомир Халачев и новият му документален филм „Поучителната история за живота на братя Прошек „ (2014г.)

proshek_brother_poster

.

.

.

.

.

.

Премиера –  май  2014  в филмотечно кино  Одеон

.

По случай 130 години от откриването на бирена фабрика „ Братя Прошек „, бе създаден нов документален филм посветен на прочутите чехи пивовари.

Проф. Любомир Халачев и екипът му разкриват любопитни факти от живота и дейността на фамилията Прошек.

044

 

Клаудия Прошек – по време на снимачния ден

Сценаристът  Влади Киров в продължение на 3 години се рови из архивните  документи, за да  достигне  до  най – малките  детайли от  биографията на Георги / Иржи /  и    Богдан / Теодор /  Прошек.  Филмът разкрива  пред зрителя нелекия път на  двамата братя от родния им град Бероу /Чехия/, през  Виена, до  България.  Операторът  Емил  Пенев  майсторски  е заснел  красиви исторически места и пейзажи от  българска природа, в  която Георги и Богдан се влюбват и избират България за тяхна втора Родина. От обич и уважение към страната ни, те се прекръщават с български имена !

032

 

 

 

.

Клаудия  Прошек – пра-пра внучка

Филмът е дело на „Кадиак филм”  със сценарист Влади Киров, оператор Емил Пенев, а продуцент и режисьор е ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. Любомир Халачев и с любезната подкрепа на Националния филмов център  и ЧЕЗ България.

Господин Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ България, сподели пред журналисти , че за нас е изключителна чест това, че бяхме поканени от ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев да подкрепим  и да спомогнем за популяризацията на документалния  филм „Поучителната история за живота на братята Прошек”. Този филм представляваше за мен огромен интерес. По думите му, филмът ще разкрие други хоризонти и ще запознае аудиторията с интересни факти за живота и делото на братята Прошек. „Например това, че те са едни от авторите на градоустройствения план на модерна София, построили са първата печатница в столицата ни, първата фабрика за тухли, първата електрифицирана сграда в България е тяхната Пивоварната. Построили са „Орлов мост” и „Лъвов мост”, които  жителите и гостите на София виждат всеки ден, както и първата софийска  жп гара.

Във филмотечното кино „Одеон“ при голям интерес  беше представен филмът „Поучителната история за живота на братя Прошек“, изиграли важна роля за развитието на българската столица и на българската индустрия.

Накрая Петър Докладал и проф. Любомир Халачев поканиха всички гости  на премиерата на коктейл във фоайето на  киното.

Written by

Прошек