Потомци на Иржи Прошек и Граф Домбровски откриха паметна плоча в Ябълково

Потомци на инж. Иржи/ Георги / Прошек и граф Станислав Домбромски, едни от участниците в  първия  интернационален таен революционен комитет, основан от Васил Левски, а също и строители на  Барон -Хиршовата железница, се срещнаха при откриването на паметна плоча в с.Ябълково.

Богдан Прошек, пра-внук на чеха Иржи /Георги/ Прошек и семейството му  стиснаха ръка на Станислава Домбровска, потомка на полския благородник, граф Станислав Домбровски. Поканата за тях дойде от ябълковци, които организираха в навечерието на Националния празник 3-ти март, тържествено откриване на  паметника.

На тържеството присъстваха кмета на с.Ябълково Иван Пенчев, общински съветници, кметове на други населени места, представители на администрацията в Димитровград. Положени бяха венци и цветя. Кратка програма изнесоха ученици и самодейци от читалище „ Христо Ботев-1871 „

Паметникът – почит към чешките и полски инженери и местните патриоти, развивали в Славянския дом просветителска и революционна дейност, е създаден с решение на общинския съвет в Димитровград.

Written by

Прошек