Документален филм за братя Прошек на Чешката телевизия (2012г.)

„Забележителни следи“ е документален цикъл на чехския режисьор Радован Липус и Давид Вавра (2012, Чехия), еп.1 , посветен на живота и делото на фамилия Прошек

Филмът “Забележителни следи” е част от поредица, проследяваща историята на чешки архитекти  и съдбата на обектите им в чужбина. След заснемането на епизоди в Босна и Херцеговина, в Словения и Япония екипът на Чешката телевизия се отправя към България, за да направи четирисериен цикъл за братята Прошек, Адолф Коларж, Либор Байер, братята Шкорпил, Й. Шнитер и други.

Вълната от чешки архитекти, инженери и предприемачи, които пристигат в България малко преди и след Освобождението, предопределя образа на царска София. Преди първата група български архитекти да излезе от политехниките в Мюнхен, Прага и Виена, именно чехи стоят зад някои от емблематичните сгради и градоустройствени решения в столицата: Военния клуб (А. Коларж), Лъвов мост и Орлов мост, бирената фабрика “Прошеково пиво”, Варненското пристанище (братята Прошек). Йозер Шнитер работи в Пловдив, а братята Шкорпил – във Варна и Североизточна България.

Реализираните у нас епизоди от поредицата “Забележителни следи” са: „Семейство Прошек“, „Адолф Вацлав Коларж“, „Йозеф Вацлав Шнитер“ и „През Шипка до Варна“. Филмите са осъществени с помощта на Чешкия културен център в България.

 

 

 

арх. Давид  Вавра

 

Written by

Прошек