Биография на Богдан ( Теодор ) Прошек 1858 – 1905

Богдан / Теодор / Прошек е чешки предприемач,  роден през 1858г. в гр. Бероун, разположено близо до Прага на река Бероунка. Баща му Иржи – Франтишек Прошек е известен майстор в обувния бранш, а майка му Мария Бартакова умее добре да свири на пиано. Те имат три деца – Мария, Георги и Богдан.

През 1878 г. пристига в България, където от 1871 се е установил брат му, Георги /Иржи/. Заедно с него основава през 1879 първата печатница в град София, през  1884  построява  пивоварна „Братя Прошекови“,

най-голямата  и модерна в града по това време.  Това е и първата електрифицирана сграда в България със собствен генератор. По вре­ме на ба­ло­ве в дво­ре­ца са пре­кар­ва­ли елек­т­ри­чес­т­во от фаб­ри­ка­та. Сгра­да­та на дво­ре­ца е елек­т­ри­фи­ци­ра­на след то­ва, а по-късно построява и керамична фабрика.

Фамилията Прошек е дълбоко свързана с България. В нейната история се записват братята – Георги / Иржи / и Богдан / Теодор / както и техните братовчеди Вацлав и Йозеф.  Участвали са още в строителството на  Народното събрание, Варненското пристанище, създават дружество “Славянска беседа – 1880” и Българското инженерно-строително дружество.

Тяхна собственост била резиденция Агрикола  днес известна като правителствена резиденция Лозенец в едноименния софийски квартал, както и първата столична печатница, която печатала всички вестници, списанието на книжовното дружество (днес БАН), “Държавен вестник” още от първия му брой, бланки и формуляри за двореца, министерствата и всички държавни учреждения.

По идея  на братя Прошек се построява и първият паметник след Освобождението на България – паметникът на Васил Левски.

Паметник Васил Левски

Паметникът представлява колона с височина 13 м, изработена от сив гранит по проект на  Антонин Колар или още Адолф Вацлав Колар (1841–1905) – чешки архитект работил в България.

арх. Колар

Главната му задача е била: „почистването на град София и поправка на калните и почти непроходими улици“.  Той е автор на първия градоустройствен план на столицата, известен като „Батенбергов“.  Заедно с Георги и Богдан Прошек и двамата им братовчеди  Вацлав и  Йозеф  Прошек,  построяват  Орлов  и  Лъвов  мост.

       

Вълнуващ факт е, че и двамата братя чехи много са обичали България, която са  приели за своя  втора Родина.  Те са от малкото чужденци, които променят имената си и приемат  български –  Теодор  се прекръщава на  Богдан, а  Иржи  на Георги.

Богдан се оженва за Вилхелмина и от нея има пет дъщери. Голямо било желанието му да има и наследник – син. Нямало какво да прави и се отправил към Божи гроб да се помоли. Пътувал с биволски коли 9 месеца. Когато стигнал си  обещал, че ако Господ е милостив към него и до дари със син, ще построи  църква в София в знак на благодарност. След още 9 месеца чудото се случило и той се сдобил с мъжка рожба – Богдан Прошек – младши.

Богдан  Прошек – младши

Обещанието било спазено и Богдан построява  католическата църква „Свети Франциск” , която и до днес може да се посети на ул.” Асен Златаров „№ 7, квартал Оборище, град София.

Свети Франциск от Асизи  ( Sanctus Franciscus Assisiensis)  е един от най-известните  християнски  светци.  Личността му  привлича  хора с най-различни  възгледи и възприятия за света.  В него те откриват  родоначалник  на субективизма, идеализма и пантеизма, предвестник на Ренесанса, реформатор, първото хипи, борец за опазване на околната среда, революционер. В действителност Свети Франциск точно следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бива наречен „Alter Christus“ – „Втори Христос”. Той е  светец-покровител на животните — на патронния му празник – 4 октомври, от 1931 г. по решение на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата се отбелязва Световният ден за защита на животните.

На него е кръстена най-старата сграда в Сан ФранцискоСАЩ – църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, от която заимства името си и градът.

И до днес, от дясната страна на олтара на църквата, се намира 70 сантиметрова  фигура, към която бездетни жени отправят молбите си.

.

Църквата  „Свети Франциск от Асиси”

Богдан Прошек – младши  поема  ръководството  на  бирената  фабрика  заедно   с Ал. Купов, който  умира  скоропостижно  едва  27-годишен  и неговото  място се  заема от  по-стария  зет  на Богдан Прошек  — Стефан  П. Пипев , съпруг на  Милада  Прошек – Пипева,  който  проявява  големи организаторски  способности  в  пласмента  на  бирата  и  успешно  се  справя  с  конкуренцията .  По времето на Стефан Пипев, бирената  фабрика отбелязва сериозен подем и реализира големи печалби.

The industrialist Stephan Pipev (son in law by Bogdan Proshek)

 

Стефан  Пипев – индустриалец

Стефан Пипев построява няколко сгради в  гр.София – на ул. „Леге” в близост да президенството, на ул. „Сан Стефано” и в квартал  Оборище.

 

 

 

.

.

Милада Прошек-Пипева и Стефан Пипев

Богдан ( Теодор ) Прошек почива един месец след брат си Георги от мъка по него едва на 47 годишна възраст.  Гробът му се намира в Католическите централни грбища в София.

За голямата си любов и всеотдайност към България, братята Богдан и Георги Прошек бяха  посмъртно наградени през 2011г. от народно читалище „Славянска беседа 1880„ за големия им принос в културното и духовно развитие на страната ни след Освобождението.

                              Дълбок поклон пред светлата ви памет !

Written by

Прошек