Скулптура и паметна плоча на братя Прошек на Сан Стефано

Скулптура и паметна плоча на братя Прошек бяха открити на 14 ноември 2017 г. на мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови“. Скулптурата е създадена по повод 170 години от рождението на големия брат Георги Прошек с дарение на Сан Стефано Пропърти Дивелопмент и по идея на Инициативния граждански комитет за поставяне на паметник на братя Прошек.


„За нас е чест, че тази скулптура е създадена от професор Георги Чапкънов – Маестрото, от Станислава и Коста Чапкънови и архитект Станислав Константинов. С тази скулптура създаваме сред съвременното градско пространство едно място на паметта, вдъхновено от историята и от дълга към тези забележителни личности и към София“, каза инж. Николай Караянев, изпълнителен директор на Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт. Посланикът на Република Чехия за България, Н.Пр. Душан Щраух, отбеляза: „Радвам се, че макар и след много години имената не само на братята Прошек, спомен за които ще възродим днес с откриването на паметника, но и на други знаменити чехи не са избледнели от съзнанието на българския народ и се освещават паметници като този“.

„Сред строителите на съвременна България има много чужденци от различни части на света – заяви зам.-кметът на Столична община по култура доц. д-р Тодор Чобанов. – Несъмнено братята Прошек изпъкват сред тях.“

Изключително развълнуван Георги Чапкънов благодари за голямото внимание, като подчерта, че то не е за нас, а за тези необикновени хора – братя Прошек. „Изключително благородни, мъдри, инициативни и талантливи. Добри, добри, че няма накъде, толкова много направили за нашата клета държава.“ Заедно с откриването на скулптурата на втория етаж в „Сан Стефано Плаза“ е поставена и документалната фотоизложба „Българските чехи“, проект на БТА и Държавна агенция „Архиви“. Председателят на агенцията, доц. д-р Михаил Груев подчерта, че ние като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участваха в изграждането на нова България и вложиха целия си ентусиазъм, живот и енергия в модернизацията на България. Безспорно сред тях централна роля имат и братя Прошек.“ Експозицията, която съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език ще бъде изложена до края на ноември.

По повод годишнината от рождението на Георги Прошек негови наследници направиха лимитирана бира по стара чешка рецепта.

Written by

Прошек