Възстановяват историческо място край днешен Димитровград, с.Ябълково посещавано от Васил Левски

Кметът Иво Димов и потомъкът на Георги Прошек – Богдан по време на днешния Ден на славянското единство

Автор:www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 14 Юли 2012 | 15:20

Да бъде възстановено в някогашния си автентичен облик мястото, където приживе по революционни дела край днешен Димитровград е преминавал и отсядал Апостолът на свободата Васил Левски, се договориха кметът Иво Димов и един от потомците на Георги Прошек. Принципни разговори в тази посока днес градоначалникът проведе с Богдан Прошек в село Ябълково, някогашно Алмали. Именно там през далечната 1871 г. се построява сграда, наречена от местните Славянски дом. В нея биват настанени пристигналите по време на строителството на Барон-Хиршовата железница чехи Георги Прошек и Антон Пелц, както и няколко поляци.

Най-голямата от четирите стаи на Славянския дом е превърната в библиотека-читалня. До нея достъп имат единствено определен кръг хора – членовете на Революционния комитет, както и грамотни работници от жп-линията. Доставя се целия цариградски периодичен печат, книги от Букурещ и други европейски столици.

В онези години Славянският дом урежда и поддържа селско училище, обзаведено по чешки образец. Снабдено е с глобуси, сметалки, карти и картини. Има дори обособен кабинет по природознание, потвърдиха пред DGPAZAR.eu наследници на някогашните жители на с. Алмалий.

Периодично Славянският дом пуща подписки за събиране на пари. Уж за училището, но те биват пренасочвани предимно за оръжие на въстаниците. Паралелно с това историческите сведения говорят, че цялата тайна кореспонденция на комитетите от околността минава през отдавна несъществуващия вече Славянски дом, тъй като в онези години той е неприкосновен за турската власт. В него гостуват и заседават представители на революционни комитети от Хасково, Чирпан, Стара Загора. На два пъти Домът е лично посетен и от Васил Левски при полагане на клетва от новоприети членове на комитета. Стъпките на Дякона следват революционерите Георги Бенковски и Стоян Заимов.

Днес ябълковци си спомниха за онези години пред паметната плоча на Апостола в центъра на населеното място. Цветя поднесоха както кметът Иво Димов и секретаря на Общината Венета Стоименова, така и много родолюбиви българи. Венец и поздравителен адрес изпрати председателят на местния парламент Стефан Димитров.

За 175-ата годишнина от рождението на Дякона в селското читалище уредена бе фото-документална изложба на Карловския Национален музей “Васил Левски”. В нея показани бяха репродукции на общо седемте запазени от историци и изследователи архивни снимки с лика на тачения от българите национален герой. С концертна програма по-късно в читалищния салон бе дадено началото на четиринадесетото поред издание на Деня на славянското единство. Участие в тържеството взеха както местни и гостуващи самодейни колективи, така и инструменталистите от Димитровградския забавно-духов оркестър с диригент маестро Доцо Вътков и вокалистката Елеонора Сталева.

Славянски дом с.Ябълково

 

Written by

Прошек